رنگ آمیزی طرح فرش و نکات مهمی که باید بدانید

پیش از آنکه تار و پود فرش بافته شود، ایدهها و طرحها بر روی کاغذ نقش میبندند. اما این خطوط و اشکال سیاه و سفید، زمانی جان میگیرند که رنگها به آنها روح میبخشند. رنگرزی فرش ماشینی و رنگآمیزی نقشه آن، که در واقع تعیین پالت رنگی فرش است، مرحلهای حیاتی در فرآیند طراحی به شمار میرود و نقش بسزایی در زیبایی نهایی، اصالت و هویت بصری فرش ایفا میکند. این مقاله به بررسی اهمیت، اصول و روشهای رنگآمیزی نقشه فرش میپردازد.
طرح نقشه فرش
نقشه فرش، که در واقع مجموعهای از طرح، رنگ و نقطهگذاری است، مبنای اصلی برای بافت دقیق فرش به شمار میرود. در فرآیند تولید یک فرش، تمامی ویژگیهای مربوط به بافت، رنگآمیزی، محاسبات مربوط به دار و مقدار مواد اولیه مورد نیاز، همگی بر اساس همین نقشه فرش تعیین و برنامهریزی میشوند. اهمیت رنگآمیزی و نقطهگذاری نیز به عنوان ارکان اساسی در طراحی نقشه فرش غیرقابل انکار است، چرا که سلیقه و پسند اولیه خریداران در انتخاب فرش، همواره بر پایه نقشه و رنگ آن شکل میگیرد.
اصول رنگ آمیزی در نقشه فرش
طراح، نقشه کش، بافنده و پرداختکار همگی در یک تلاش با هدف و با برنامه و با یک مدیریت قوی کار تولید فرش را انجام دهند از جمله مهمترین مراحل تولید فرش که جنبه زیر بنایی دارد مرحله نقشه کشی است. زیرا اغلب بافندهها، هنر خلاقیت خود را با استفاده از نقشههای اصیل، زیبا و بدون عیب به نمایش میگذارند.
بنابراین هنر نقشه کشی دارای جایگاه ویژه ای در فرایند تولید فرش است. در تولید فرش کار یک نقاش به همان اندازه مهم و کلیدی است که نحوه صحیح بافتن یک بافنده از روی نقشه مهم است اگر نقاش اصول نقشه کشی را به طور صحیح برروی طرح اولیه خوب پیاده کند چنانچه طرح نقشه نیز ایرادهایی داشته باشد با تلاش و هنر نمایی نقاش، آن ایراد ها به چشم نخواهد آمد. البته عکس این کار نیز صادق است. یک نقاش باید به کارش تسلط و مهارت کافی داشته و بروی طرحهای اصیل کار کند. او باید به طرح فرش مکان بافت و سنتهای رایج منطقه و … آشنایی و شناخت و دقت کافی داشته باشد. دقت و مهارت در طراحی و نقشه کشی فرش از ارکان اصلی تولید فرش با کیفیت بالا و اصیل به شمار می رود.
اهمیت رنگ آمیزی در فرش
یکی از اساسیترین و مهمترین رشتههای رایج در کار تولید فرش، رنگآمیزی و نقطهچینی فرش است. یک نقاش فرش که در امر رنگزنی و کار پخش رنگ فعالیت میکند، نه تنها باید با کل ریزهکاریهای موجود در این رشته آشنا باشد، بلکه در خصوص شناخت رنگها و هماهنگی رنگها (هارمونی رنگ) و کنتراست رنگ (تضاد) و ویژگیهای موجود در رابطه بین رنگها مانند رنگهای مکمل، رنگهای سرد، رنگهای گرم و غیره اطلاعات کافی و لازم داشته باشد.
نقاش فرش، طرح آماده شده توسط طراح را برروی کاغذهای شطرنجی که دارای رجشمار مطابق با رجشمارهای طرح اصلی است پیاده میکند. او با استفاده از رنگهای مخصوص و آماده و با بکارگیری تجربه و ذوق و سلیقه هنری و کارایی خویش به رنگ زدن گلها و نقشهها پرداخته و در پایان کار نقطه چینی را انجام میدهد.
اگر در انتخاب و پخش رنگها بی دقتی و سهل انگاری شود و یا نقاش در این زمینه تجربه کافی نداشته باشد رنگهای بکار رفته در فرش از تطابق و هماهنگی برخوردار نخواهد بود. همچنین اگر کار نقطه چینی با اصول لازم ان جام نشود کل مسائل فوق دست به دست هم داده و در نتیجه فرش بافته شده فرش مطلوب و خوبی نخواهد بود و بیننده فرش با کمی دقت و دید تخصصی به عیوب کار پی میبرد.
همچنی شایسته است که نقاش با بافت فرش نیز آشنا بوده تجربههایی داشته باشد زیرا در آن صورت هنگام پخش رنگ، به راحتی رنگها را در کنار هم قرارداده و بیشتر به فرشی که بافته خواهد شد فکر خواهد کرد تا به آفریدن یک تابلوی هنری.
بدیهی است رنگآمیزی نقشه فرش در اقتصاد و بازرگانی فرش و رونق تولید آن نقشی اساسی ایفا میکند و از دو منظر هنری و صنعتی-تجاری اهمیت دارد؛ با این حال، آنچه بیش از همه اهمیت دارد، جنبهی هنری فرش است که بهطور عمده به طرح و رنگآمیزی آن بازمیگردد.
روشهای رنگآمیزی نقشه فرش
رنگآمیزی نقشه فرش میتواند به دو روش اصلی انجام شود:
- رنگآمیزی دستی: در این روش سنتی، طراح با استفاده از مداد رنگی، آبرنگ یا گواش، خانههای موجود در نقشه را با رنگهای مورد نظر پر میکند. این روش نیازمند دقت و مهارت است و به طراح امکان میدهد تا حس و حال مورد نظر خود را به طور مستقیم بر روی نقشه اعمال کند.
- رنگآمیزی دیجیتال: با استفاده از نرمافزارهای طراحی فرش، طراح میتواند به صورت دیجیتالی نقشه را رنگآمیزی کند. این روش امکانات بیشتری از جمله انتخاب طیف وسیعی از رنگها، ویرایش آسان و ایجاد الگوهای تکرارشونده را فراهم میکند. همچنین، امکان مشاهده پیشنمایش فرش با رنگهای انتخاب شده نیز وجود دارد.
چند نكته مهم:
در هنگام رنگ كردن گلهاي نقشه كه به آن اصطلاحاً پخش رنگ ميگويند، بايد به نكات زير توجه شود:
۱-عدم استفاده از رنگ زمينه براي رنگ نمودن و نقطه كردن گلهاي خارج (منظور از گلهاي خارج بيرون گل است كه با زمينه تداخل پیئدا میکند.)
۲-رعايت نمودن تقسيم بندي رنگها در سطح نقشه تا كار به صورت يكدست و كامل درآيد.
۳-ابتدا گلهاي اصلي و سپس گلهاي ديگر نقشه رنگ زده شود. شايان ذكر است كه حتي انتخاب رنگ گلهاي اصلي نيز بايد قبل از گلهاي ديگر صورت بگيرد.
۴- در هنگام انتخاب رنگها به هارمونی بین آن توجه کنید.
۵-به علت مختلف بودن رنگ زمينه فرشها(سرمه اي، كرم، مسي و…) انتخاب رنگ گلها و نقشهها بايد بر اساس رعايت رنگ زمينه باشد.
۶-اگر نقشه فرش دارای طرح پرگل و شلوغی است، بايد دقت کرد كه تركيب و تقسيمبندی ذهنی گلها قبل از رنگ كردن باشد. بدين ترتيب كه در تعدادی از گلها بايد از رنگهای محو استفاده شود تا گلها بیشتر به چشم آيند.
مثال:ممكن است طرح نقشه، طرح شلوغی پر از گل رنگ و گلهای شاه عباسی باشد. در اين صورت ميتوان با به كارگيری رنگهای مختلف گل فرنگ و گلهای شاه عباسی را تا حدودی از هم جدا كرد. يعني با انتخاب رنگهای گرم برای گل فرنگها و رنگها سرد برای گلهای ديگر کار رنگآمیزی را انجام داد.
همچنان كه قبلاً توضيح داده شد، نبايد رنگهای سرد يا رنگهای گرم را در گوشهای از نقشه متمركز كرد. بايد با اتخاذ تدابيري اين رنگها را در سراسر نقشه پخش كرده و با استفاده از خواص كنتراست رنگها، آنها را در كنار هم قرار داد.