اولين فرش در تاریخ باستان و ایران

نخستین فرش، به احتمال قوی، دستبافتۀ جوامع کوچنشین بودند که از آن برای پوشاندن کف خاکی خیمههای خود استفاده میکردند. با این حال، این احتمال نیز وجود دارد که اختراع فرش به تمدنهای دیگری همچون مصریان، چینیها و یا اقوام باستانی دیگر تعلق داشته باشد. حتی این فرضیه نیز مطرح است که تمامی این اقوام، بدون هیچ ارتباط یا تماسی با یکدیگر، به طور مستقل فرش را ابداع کرده باشند.
کشف فرش پازیریک: گواهی بر قدمت هنر فرشبافی
آنچه مسلم است، هنر فرشبافی در پنج قرن پیش از میلاد مسیح به اوج شکوفایی خود رسیده بود. این امر با کشف فرش پازیریک در سال ۱۹۴۹ توسط باستانشناسان روسی، رودنکو و گریزنوف، در درۀ پازیریک واقع در ارتفاعات حدوداً ۵۰۰۰ فوتی کوههای آلتای به اثبات رسید.
نقش کوروش کبیر در گسترش هنر فرشبافی
موقعی که کوروش کبير در سال ۵۳۹ قبل از ميلاد کشور بابل را فتح کرد، صنعت و هنر فرش را به کشور خود معرفی کرد. گفته شده است که در آرامگاه کوروش که در پرسپوليس بخاک سپرده شده است، با گرانبهاترين فرشها پوشيده بود. حتی قبل از او هم مردم صحرا نشين در مورد فرش بافی گره ای اطلاعاتی داشتند. آنها از گله های گوسفندان و بزهای خود پشم خوب و بادوام برای کار خود ميگرفتند .
اسناد چینی: نخستین مدارک مکتوب از فرش ایران
فرشهای دورۀ ساسانی
هنگامی که در سال ۶۳۷ میلادی، اعراب بر تیسفون غلبه کرده و شهر را غارت نمودند، تعداد زیادی فرش به دست آنها افتاد که یکی از مشهورترین آنها فرش باغی به نام “موقع بهار خسرو” بود. این فرش در تاریخ به عنوان یکی از گرانبهاترین فرشها شناخته شده است. فرشهایی که در زمان سلطنت خسرو اول (۵۳۱ – ۵۷۹ میلادی) با ابعاد حدود ۹۰ فوت مربع بافته میشدند، توسط مورخان عرب اینگونه توصیف شدهاند: گوشههای آن تختی باشکوه از گلهای آبی، قرمز، سفید، زرد و سبز بود؛ رنگ زمینۀ آن تقلیدی از زمین به رنگ طلایی، سنگهایی به شفافیت کریستال که تصور آب را القا میکردند، گیاهانی از ابریشم و میوههایی با رنگ سنگی شکل گرفته بودند. متأسفانه، اعراب این فرش گرانبها را به قطعات کوچک بریده و به طور جداگانه فروختند.
دوران سلجوقیان
حملۀ مغول و تأثیر آن بر هنر فرش
حملۀ مغولان (۱۲۲۰ – ۱۴۴۹ میلادی) نخستین حملۀ وحشیانه به ایران بود، اما پس از مدتی، آنها تحت تأثیر فرهنگ ایرانی قرار گرفتند. شهر تبریز، متعلق به رهبر ایلخانیان، غازان خان (۱۲۹۵ – ۱۳۰۴ میلادی)، با فرشهای گرانقیمت فرش شده بود. فرمانروای مغول، شاهرخ (۱۴۰۹ – ۱۴۴۶ میلادی)، در بازسازی ویرانیهای ناشی از حملۀ مغولان، به تشویق و دلگرمی تمام هنرمندان و صنعتگران سرزمین پرداخت. با این حال، قالیبافی در این دوران بیشتر به شکل ساده و با نقشهای هندسی محدود میشد.